Congestiemanagement

Wat is congestiemanagement?

In Nederland ontstaat steeds vaker een tekort aan transportcapaciteit omdat de vraag sneller groeit dan ons elektriciteitsnet aankan. De netten worden de komende jaren verzwaard om de toenemende vraag het hoofd te bieden. Bovenop die inspanningen, is er de technische en economische noodzaak om het net optimaal te benutten een nieuwe, blijvende realiteit. Met congestiemanagement kunnen we het elektriciteitsnet op de korte termijn beter benutten door drukke momenten op het net meer te spreiden. Zo stemmen netbeheerders tegen een financiële vergoeding met grootverbruikers en producenten de omvang van hun transportvraag af. Zo is meer verduurzaming mogelijk en halen we samen het maximale uit het elektriciteitsnet.

Vier manieren van congestiemanagement

Met de nieuwe Netcode zijn er nu vier nieuwe vormen van congestiemanagement mogelijk. Redispatch, een biedplichtcontract, een capaciteitsbeperkingscontract zonder afroep of een capaciteitsbeperkingscontract met afroep via GOPACS. GOPACS (Grid Operator Platform for Congestion Solutions) is het gezamenlijke platform van de Nederlandse netbeheerders waar vraag en aanbod van flexibiliteit bijeen worden gebracht. Wil je een voorbeeld zien van de contracten, kijk dan hier. Heb je een vraag over de contracten? Neem dan contact op met je contactpersoon of stuur een mail naar relatiemanagers@partnersinenergie.nl.

Erkend CSP worden?

Dan moet je je registreren in het Marktpartijen Register om verder te kunnen in het gehele proces. Hieronder leggen we de drie stappen aan je uit.

  1. Vraag de erkenning tot CSP aan bij TenneT: dit is een voorwaarde om je te registeren als marktpartij.

  1. Registreer je als marktpartij bij EDSN. Om de registratie als CSP in te dienen, heb je een inlogmiddel nodig van eHerkenning met betrouwbaarheidsniveau 3. Binnen 4 werkdagen ontvang je terugkoppeling over de ingediende registratie

  1. Na registratie als CSP moet je voor elke aansluiting een prekwalificatie doorlopen als je biedingen wilt inleggen via GOPACS. Nadat je geregistreerd staat in het Marktpartijen Register meld je je aan op het GOPACS-platform. Om de prekwalificatie te laten uitvoeren door de netbeheerder, lever je een lijst aan met aansluiting(en) aan het GOPACS-platform. De netbeheerder informeert over de uitkomst van de prekwalificatie.

Flexibiliteit aanbieden?

Wil je een bijdrage leveren aan congestiemanagement en je flexibiliteit aanbieden? Vul het belangstellingsformulier in en de netbeheerder neemt contact met je op.

Meer informatie

Kijk of jouw vraag op de pagina Vraag en antwoord staat of stuur een mail naar relatiemanagers@partnersinenergie.nl.

partners in energie logo
logo westland partners in energie
logo rendo partners in energie
logo enexis partners in energie
logo stedin partners in energie
logo coteq partners in energie
logo liander partners in energie
Copyright © 2021