Partners in Energie
Windmolens

Registreren als nieuwe marktpartij

Partners in Energie is de plek waar alle nieuwe marktpartijen zich kunnen registreren. Lees hier hoe dat in zijn werk gaat.

Registratie en beheer van gegevens

Partners in Energie is de plek waar alle nieuwe marktpartijen zich kunnen registreren. Hiermee krijgen zij toegang tot benodigde data uit de sector en kunnen ze gebruikmaken van de diensten van EDSN voor marktfaciliteringsprocessen. De data die bij Partners in Energie is vastgelegd blijven eigendom van de marktpartijen. We maken het in de toekomst steeds makkelijker om je eigen data in te zien en te beheren.

Het registreren van je organisatie als marktpartij of het wijzigen van je gegevens kan zowel met als zonder account op Partners in Energie. Wel heb je daarvoor eHerkenning nodig. Een account heeft als voordeel dat je toegang krijgt tot veel informatie en al onze diensten. Daarnaast maakt een account het beheer van je data eenvoudiger.

Nieuwe registratie en toetreding tot de energiemarkt

Om als nieuwe marktpartij toe te treden tot de energiemarkt, moet je je registreren op Partners in Energie. Het registratieproces bestaat uit vijf stappen. De gemiddelde doorlooptijd van het volledige proces is 4 tot 6 maanden. Hieronder lees je meer over de stappen.

Traject van registreren

Stap 1. Informatie en registratie

De eerste stap is het aanmelden bij EDSN. Dit kun je doen door de registratie te starten en het formulier in te vullen. Je hebt hiervoor eHerkenning nodig, dat wordt verder toegelicht als je start met het registratieproces.

Stap 2. Connectie centrale systemen

In deze stap realiseer je de connectie tussen het decentrale systeem van jouw organisatie en de centrale systemen van EDSN. Na ontvangst van al je gegevens realiseren we de connectie binnen drie weken. Daarna ontvang je direct de inloggegevens voor de testomgeving(en).

Stap 3. Testen en kwalificatie

In deze stap bereid je de kwalificatie voor die je in de testomgeving gaat uitvoeren. Deze kwalificatie houdt in dat je als nieuwe partij kunt aantonen dat jouw decentrale systeem geschikt is om juiste en volledige informatie uit te wisselen met de centrale systemen van EDSN. Ook kijken we of je genoeg kennis hebt van de processen in de energiemarkt.

Stap 4. Formele afronding registratie

Is er bij de registratie bij EDSN (stap 1) gekozen voor een Voorlopige Registratie omdat je nog niet in het bezit was van een marktroltoekenning? Dan moeten we zodra je een marktrol toegekend hebt gekregen de registratie nog volledig maken. Hiervoor heb je eHerkenning met betrouwbaarheidsniveau 3 (eH3) nodig.

Stap 5. Toetreding tot de energiemarkt

Je hebt de kwalificatie bij EDSN goed doorlopen en je hebt toekenning voor je marktrol. In deze stap registreren wij je als marktpartij in de centrale systemen. Ook informeren we de landelijke en regionale netbeheerders over je registratie. Na tien werkdagen treed je toe tot de energiemarkt. Vanaf dat moment kan je activiteiten uitvoeren vanuit je nieuwe marktrol.

Vooraf regelen

Het is belangrijk dat je voor je registratie op de hoogte bent van afspraken in de sector. Enkele zaken regel je vooraf. Zo kunnen we je aanvraag snel verwerken.

Background decorative pattern

Registreer je als marktpartij

Heb je alle informatie gelezen en wil je je registreren als marktpartij? Start dan met het registratieproces voor nieuwe marktpartijen en klik op onderstaande button. Je kunt ook gegevens wijzigen.

Registreren als nieuwe marktpartij

Veelgestelde vragen