Partners in Energie
Nieuwspagina Zonnepark 704x656

Congestiemanagement

Nederland kampt steeds vaker met een tekort aan transportcapaciteit op het elektriciteitsnet. Daardoor raakt het net op piekmomenten te vol.

Waarom congestiemanagement?

Als die piekmomenten zich voordoen spreken we van congestie. Om congestie te voorkomen worden bedrijven gevraagd de “spits” te mijden en tijdelijk minder elektriciteit te leveren of te verbruiken. Dat noemen we congestiemanagement. Netbeheerders werken hard aan de uitbreiding van het elektriciteitsnet en de komende jaren wordt het net verder uitgebreid en verzwaard. Daarnaast wordt flexibel gebruik van ons elektriciteitsnet een vaste waarde in de toekomst.

Netbeheerders zijn verplicht om congestiemanagement toe te passen om congestie te verminderen of op te lossen. Daarmee waarborgen ze de betrouwbaarheid van elektriciteit aan bedrijven en consumenten in Nederland. Het wordt ingezet om drukke momenten op het net meer te spreiden en overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen. Congestiemanagement kent verschillende fasen: hoe groter de drukte op het net, hoe ingrijpender de maatregelen zijn die netbeheerders moeten nemen.

Jouw flexibel vermogen maakt het verschil

Steeds meer klanten met een grootverbruik-aansluiting maken daarom met hun netbeheer afspraken over flexibel gebruik van hun vermogen. Zij kunnen het verschil maken en dat is keihard nodig want we moeten het huidige en toekomstige elektriciteitsnet beter benutten. Enerzijds doordat we steeds meer stroom verbruiken en anderzijds doordat we steeds vaker gebruik maken van duurzame energiebronnen, zoals zonne- en windenergie.  

Download hier de infographic met alle fasen van congestiemanagement.

Zo werkt congestiemanagement

Congestiemanagement wordt steeds vaker ingezet om de drukte op het elektriciteitsnet te spreiden en overbelasting van het net te voorkomen. De netbeheerder kan dan namelijk meer transportvermogen aansluiten op het elektriciteitsnet dan het fysiek aankan.

Lees meer

Bepaal hoe je meedoet

Deelnemen aan congestiemanagement kan via een Congestie Service Provider (CSP) of rechtstreeks met je netbeheerder.

Lees meer
Background decorative pattern

Doe nu mee

Congestiemanagement is mogelijk als er voldoende aanbod is van flexibel vermogen in een specifiek gebied. Als je flexibel vermogen beschikbaar stelt ontvang je daarvoor een vergoeding. Je levert op deze manier een maatschappelijke bijdrage aan het ontlasten van het elektriciteitsnet. Wil je weten je weten of je flexibel vermogen hebt? Vul dan het congestieformulier in. 

Doe mee

Het laatste nieuws over congestiemanagement

Meer nieuws
Nieuwe netcapaciteitskaart, wachtrij-informatie en uitvoeringsdashboard: nu snel door met bouwen
Congestie

Nieuwe netcapaciteitskaart, wachtrij-informatie en uitvoeringsdashboard: nu snel door met bouwen

Nederland elektrificeert in recordtempo. Nog elke dag komen er nieuwe woningen met zonnepanelen bij, worden elektrische auto’s afgeleverd en stappen mensen over op warmtepompen. Daarom investeren netbeheerders meer dan ooit in het uitbreiden en verzwaren van de energienetten. Hans-Peter Oskam, directeur Beleid en Energietransitie Netbeheer Nederland: “Vandaag laten we in meer detail dan ooit zien hoe het in elke provincie en elke gemeente staat met het net. We laten zien hoe groot de wachtrij eventueel is en wat de netbeheerders doen en gedaan hebben om de uitdagingen van de energietransitie op te lossen.”

Lees meer
ACM neemt maatregelen om flexibel gebruik van het stroomnet te stimuleren
Congestie

ACM neemt maatregelen om flexibel gebruik van het stroomnet te stimuleren

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vandaag meerdere maatregelen gepresenteerd, die moeten bijdragen aan efficiënter gebruik van de energienetten. ACM wil hiermee de problemen rond netcongestie verminderen. Onderdeel van het pakket is onder andere het mogelijk maken van prioritering in de aanvragen en afspraken over de termijn waarop een nieuwe of zwaardere aansluiting gerealiseerd moet zijn.

Lees meer