Partners in Energie
Nieuwspagina Zonnepark 704x656

Congestiemanagement

Nederland kampt steeds vaker met een tekort aan transportcapaciteit op het elektriciteitsnet. Daardoor raakt het net op piekmomenten te vol.

Waarom congestiemanagement?

Als die piekmomenten zich voordoen spreken we van congestie. Om congestie te voorkomen worden bedrijven gevraagd de “spits” te mijden en tijdelijk minder elektriciteit te leveren of te verbruiken. Dat noemen we congestiemanagement. Netbeheerders werken hard aan de uitbreiding van het elektriciteitsnet en de komende jaren wordt het net verder uitgebreid en verzwaard. Daarnaast wordt flexibel gebruik van ons elektriciteitsnet een vaste waarde in de toekomst.

Netbeheerders zijn verplicht om congestiemanagement toe te passen om congestie te verminderen of op te lossen. Daarmee waarborgen ze de betrouwbaarheid van elektriciteit aan bedrijven en consumenten in Nederland. Het wordt ingezet om drukke momenten op het net meer te spreiden en overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen. Congestiemanagement kent verschillende fasen: hoe groter de drukte op het net, hoe ingrijpender de maatregelen zijn die netbeheerders moeten nemen.

Jouw flexibel vermogen maakt het verschil

Steeds meer klanten met een grootverbruik-aansluiting maken daarom met hun netbeheer afspraken over flexibel gebruik van hun vermogen. Zij kunnen het verschil maken en dat is keihard nodig want we moeten het huidige en toekomstige elektriciteitsnet beter benutten. Enerzijds doordat we steeds meer stroom verbruiken en anderzijds doordat we steeds vaker gebruik maken van duurzame energiebronnen, zoals zonne- en windenergie.  

Download hier de infographic met alle fasen van congestiemanagement.

Zo werkt congestiemanagement

Congestiemanagement wordt steeds vaker ingezet om de drukte op het elektriciteitsnet te spreiden en overbelasting van het net te voorkomen. De netbeheerder kan dan namelijk meer transportvermogen aansluiten op het elektriciteitsnet dan het fysiek aankan.

Lees meer

Bepaal hoe je meedoet

Deelnemen aan congestiemanagement kan via een Congestie Service Provider (CSP) of rechtstreeks met je netbeheerder.

Lees meer
Background decorative pattern

Doe nu mee

Congestiemanagement is mogelijk als er voldoende aanbod is van flexibel vermogen in een specifiek gebied. Als je flexibel vermogen beschikbaar stelt ontvang je daarvoor een vergoeding. Je levert op deze manier een maatschappelijke bijdrage aan het ontlasten van het elektriciteitsnet. Wil je weten je weten of je flexibel vermogen hebt? Vul dan het congestieformulier in. 

Doe mee

Het laatste nieuws over congestiemanagement

Meer nieuws
Netbeheerders en bedrijven in gesprek over aanbieden flexibiliteit

Netbeheerders en bedrijven in gesprek over aanbieden flexibiliteit

Netbeheer Nederland heeft onlangs een voorstel ingediend bij de ACM voor het wijzigen van de ‘Netcode elektriciteit’ met het doel meer flexibiliteit in het elektriciteitsnet te krijgen. De netbeheerders stellen voor de bestaande verplichting voor aangeslotenen om congestiemanagementdiensten aan te bieden, te verduidelijken en aan te vullen.

Lees meer
Elektriciteitsnet verder onder druk: kabinet en netbeheerders nemen ingrijpende maatregelen

Elektriciteitsnet verder onder druk: kabinet en netbeheerders nemen ingrijpende maatregelen

Het steeds hogere tempo waarin er extra transportcapaciteit wordt gevraagd overstijgt de snelheid waarmee netbeheerders het elektriciteitsnet kunnen uitbreiden. Hoewel er in alle regio’s volop wordt gewerkt aan het net, zijn de miljardeninvesteringen en aanvullende maatregelen helaas niet toereikend. De netbeheerders signaleren dat Nederland een volgende fase in gaat, waarbij de toegang tot het elektriciteitsnet verder onder druk komt te staan. Zonder deze ingrijpende maatregelen, vertraagt de woningbouw, de economische groei en de verduurzaming van Nederland.

Lees meer