Partners in Energie
Glenn carstens peters npx X Wg Q33 ZQ unsplash

Voorbeeldcontracten en vergoedingen

Afspraken over congestiemanagement worden vastgelegd in een contract met een Congestie Service Provider (CSP) of met je netbeheerder.

Er zijn twee type contracten waarin de afspraken over congestiemanagement worden vastgelegd: een biedplichtcontract en een capaciteitsbeperkend contract. Een biedplichtcontract kun je alleen afsluiten via een Congestion Service Provicder (CSP).

Twee soorten contracten

1. Redispatch (met en zonder biedplichtcontract)

Netbeheerders plaatsen dagelijks hun orders voor flexibel vermogen op GOPACS. Het platform dat congestie op het elektriciteitsnet helpt te verminderen. De CSP plaatst vervolgens een bod op een energiehandelsplatform dat is aangesloten op GOPACS.

2. Capaciteitsbeperkend contract (CBC)

Het transportlimiet wordt tijdelijk aangepast om overbelasting van het net te voorkomen. Dat kan op vaste momenten en op afroep (dag ervoor). Verderop op deze pagina vind je meer informatie en voorbeeldcontracten.

Voorbeeldcontracten

In de contracten worden afspraken vastgelegd over de omvang van het flexibel aanbod, de prijs en de momenten waarop er tijdelijk meer of minder energie wordt gebruikt. In de voorbeeldcontracten lees je hoe het werkt.

Biedplichtcontract (alleen mogelijk via een CSP):

Capaciteitsbeperkend contract (via een CSP of rechtstreeks met de netbeheerder):

De eerste versie van het capaciteitsbeperkingscontract is in januari 2024 vervangen door een geüpdatet versie en aangevuld met een toelichting op een aantal specifieke punten. De verschillen tussen de eerste en tweede versie worden toegelicht in het document ‘Verschillen Capaciteitsbeperkingscontract V2 vs V1’.

Vergoedingen 'niet marktgebaseerd congestiemanagement'

Wanneer er onverantwoord hoge prijzen worden gevraagd bij de verplichte deelname aan congestiemanagement zal de netbeheerder deze prijzen terugbrengen naar een gereguleerd – marktconform – niveau. Deze vergoedingen gelden dan voor alle deelnemers in het congestiegebied, zolang de congestie aan de orde is.

Download hier het overzicht naar de vergoedingen.

Let op: Wanneer de netbeheerder overgaat tot het toepassen van 'niet marktgebaseerd congestiemanagement' kunnen alleen nog biedingen worden gedaan via een Congestie Service Provider (CSP). Download hier de infographic met alle fasen van congestiemanagement.

Meer informatie

Heb je een vraag over de contracten? Neem dan contact op met je contactpersoon bij de netbeheerder of stuur een mail naar [email protected]. Voor andere vragen kun je terecht bij vragen en antwoorden op deze website.