Partners in Energie
Windmolen

Zo werkt congestiemanagement

Congestiemanagement wordt steeds vaker ingezet om de drukte op het elektriciteitsnet te spreiden en overbelasting van het net te voorkomen.

Om de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet te waarborgen verdelen we de ruimte op het net wanneer de vraag naar transport van elektriciteit hoger is dan wat het net aankan. Is deze vraag op een bepaald tijdstip te groot? Dan vragen we je om tijdelijk minder elektriciteit te leveren of te verbruiken. De ruimte die daarmee vrijkomt wordt verdeeld over bestaande en nieuwe gebruikers van het elektriciteitsnet.

Congestiemanagement is mogelijk als er voldoende aanbod is van flexibel vermogen in een specifiek gebied. Als je flexibel vermogen beschikbaar stelt ontvang je daarvoor een vergoeding. Die vergoeding stel je zelf vast op basis van gemiste opbrengsten of gemaakte kosten. Je levert op deze manier een noodzakelijke maatschappelijke bijdrage aan het ontlasten van het elektriciteitsnet. Hierdoor blijft de betrouwbaarheid van het net voor consumenten en bedrijven gewaarborgd.  

Congestiemanagement Dashboard Januari 2024

Congestiemanagement kent een aantal fasen: hoe groter de drukte op het net, hoe ingrijpender de maatregelen zijn die netbeheerders moeten nemen. Download hier de volledige infographic, waarin alle fasen worden toegelicht.

Doe nu mee!

Hoe meer flexibel vermogen je beschikbaar stelt, hoe groter de kans dat netbeheerders congestiemanagement kunnen toepassen en de betrouwbaarheid van het Nederlandse elektriciteitsnet kunnen blijven waarborgen. Bovendien houd je de regie en ben je voorbereid als jouw netbeheerder je benadert om flexibel vermogen aan te bieden.

Deelnemen aan congestiemanagement is mogelijk als:

  • Jouw bedrijf veel energie produceert. Bijvoorbeeld als tuinder of boer met veel zonnepanelen, (vastgoed)ontwikkelaar van bedrijfspanden met zonnepanelen of eigenaar van een zonne- of windpark.
  • Jouw bedrijf veel energie afneemt (zoals een koelhuis).

Je hebt flexibel vermogen als je tijdelijk of structureel je afname of opwek (invoeding) van elektriciteit kunt aanpassen. Wil je weten of je flexibel vermogen hebt? Vul dan het interesseformulier in.

Wil je weten hoe je kunt deelnemen? Kijk dan op de pagina deelnemen aan congestiemanagement.

Accepteer de cookies om deze video te bekijken
Klik hier om de video te bekijken op YouTube

Capaciteitskaart

Op de landelijke capaciteitskaart voor afname en invoeding zie je in één oogopslag waar congestiemanagement wordt toegepast. Op de pagina congestierapportages vind je een overzicht van afgeronde congestieonderzoeken.

Vragen en meer informatie

Je netbeheerder informeert je uiteraard over alle fasen in congestiemanagement en de stappen die daarin worden gezet. Heb je nu al vragen over congestiemanagement? Kijk dan bij de vragen en antwoorden op deze website of stuur een mail naar [email protected]