Partners in Energie
Nieuws

ACM publiceert evaluatie congestiemanagement

Evaluatie cgmgt afm

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft met het codebesluit van 25 mei 2022 de mogelijkheden voor congestiemanagement verruimd. Uit een door de ACM uitgevoerde evaluatie komen een aantal bevindingen en verbeterpunten naar voren.

Dit is een bericht van de Autoriteit Consument & Markt

De ACM stelt in het evaluatiedocument vast dat netbeheerders, marktpartijen en hun representatieve organisaties in het afgelopen jaar belangrijke stappen hebben gezet met de implementatie van congestiemanagement. De eerste congestiemanagement -contracten zijn inmiddels afgesloten en verschillende voorbeelden in de praktijk laten zien dat er door congestiemanagement daadwerkelijk ruimte vrijkomt op het net. Ook is er een breed gedeeld besef dat congestiemanagement de komende decennia een centrale rol in het elektriciteitssysteem zal vervullen, omdat periodes van structurele netcongestie met enige regelmaat zullen terugkeren.

Tegelijkertijd is het gezamenlijke beeld van de ACM, netbeheerders en marktpartijen dat de implementatie van congestiemanagement nog niet snel genoeg gaat en dat een versnelling noodzakelijk is. Zo is slechts een beperkt aantal congestieonderzoeken afgerond en een beperkte hoeveelheid regelbaar vermogen gecontracteerd. Hierdoor kunnen marktpartijen die in congestiegebieden op de wachtlijst staan voor een aansluiting, zoals aanvragen voor zon- en windparken, nog geen toegang krijgen tot het net. Dit belemmert de versnelling van de energietransitie.

De ACM stelt in het evaluatiedocument verschillende verbeterpunten vast. Ze roept netbeheerders en marktpartijen op om hiermee aan de slag te gaan. Zo kan verplichte deelname aangesloten grotere partijen ertoe bewegen om mee te werken aan congestiemanagement waardoor er ruimte op het net komt voor nieuwe partijen. Daarnaast kan het standaardiseren van contracten en vergoedingen de totstandkoming van congestiemanagement-afspraken versnellen.

Op een aantal punten is de ACM van mening dat de Netcode elektriciteit wijziging en verduidelijking behoeft om de inzet van congestiemanagement te vergroten. Daarom publiceert de ACM, ter consultatie, gelijktijdig met dit evaluatiedocument een ontwerpbesluit.

Lees hier het bericht van de ACM en bekijk het evaluatiedocument

Deel artikel:

Relevante artikelen

Meer nieuws
Vernieuwde site Partners in Energie is live!

Vernieuwde site Partners in Energie is live!

Vandaag, 9 oktober, is de nieuwe versie van Partners in Energie live gegaan. Een nieuw ontwerp, nieuwe indeling en aangepaste teksten.

Lees meer
60 ondernemers van wachtlijst stroomaansluiting in Amsterdam

60 ondernemers van wachtlijst stroomaansluiting in Amsterdam

Door een drietal slimme maatregelen te nemen, is het gelukt om de capaciteit van het elektriciteitsstation aan de Hemweg te vergroten, zonder het elektriciteitsnet uit te breiden. Hierdoor kunnen 60 ondernemers in Amsterdam die nu op de wachtlijst staan, de door hun gewenste elektriciteitsaansluiting krijgen. Sinds december 2021 was het niet mogelijk voor ondernemers in de omgeving van de Hemweg om aansluiting of extra capaciteit te krijgen. In de periode 2027-2029 wordt het elektriciteitsstation Hemweg uitgebreid en is het te kort aan elektrisch vermogen structureel opgelost.

Lees meer