Partners in Energie
Nieuws

Terugblik Relatiedag Marktpartijen: samenwerken als sleutelwoord

P RO Relatiedag Marktpartijen Fotos 1e Selectie 10

Op 4 juni 2024 vond de 14e Relatiedag Marktpartijen plaats bij ElaadNL in Arnhem. De Relatiedag Marktpartijen staat in het teken van het bevorderen van de energietransitie en het stimuleren van de samenwerking tussen de marktpartijen en netbeheerders. Met vijf sprekers op het programma en voldoende tijd om elkaar te ontmoeten, was het weer een inspirerende dag.

De uitdagingen voor de energiesector zijn groot. Stroomnetten raken vol, nieuwe aansluitingen zijn niet altijd mogelijk en de juiste balans tussen vraag en aanbod van elektriciteit is complex. Nieuwe technologie helpt om deze problemen aan te pakken, maar het is vooral nodig om de samenwerking tussen alle partijen te optimaliseren. Maar hoe pakken we dat aan? Dagvoorzitter Natasja Wijnen, Manager sectorstrategie bij Enexis, opende de dag en zorgde ervoor dat alles soepel verliep. ‘Samenwerking maakt ons sterk’, aldus Natasja. Samen kunnen we niet alleen de energievraagstukken van vandaag en morgen aan, maar leggen we ook het fundament voor het energiesysteem van de toekomst.

Accepteer de cookies om deze video te bekijken
Klik hier om de video te bekijken op YouTube

Data en samenwerking

Gilbert de Graaf, Directeur Marktdiensten bij Liander, vertelde over het ontwikkelen van standaard afspraken voor het benutten van data en het creëren van waarde gedreven oplossingen die aansluiten op de marktbehoeften. Dat data gedreven bedrijfsvoering de toekomst is bleek ook uit de presentatie van Koen de Natris, Consultant Strategie bij Alliander. Hij deelde een update over de Energie-Buurtscan. Met dit dashboard kunnen belanghebbenden (bedrijven, adviesbureaus, marktpartijen) in een congestiegebied energiedata in de directe omgeving inzien. De scan brengt in beeld wie de netburen zijn, hoe de congestie in een bepaald gebeid eruitziet en wat de prognoses van Liander zijn voor dit gebied. Dit maakt het mogelijk om collectieve oplossingsrichtingen te verkennen. In de nabije toekomst ziet Liander een samenwerking met de landelijke netbeheerders voor zich. Om zo krachten te bundelen en een volledig beeld van alle regio’s in Nederland te kunnen vormen.

Energy hubs

Energy hubs maken optimaal gebruik van lokale, duurzame energie en zorgen voor regie over opwek, opslag, conversie en verbruik. Een mooie manier om samen het energienet efficiënter te gebruiken. Stef Aerts, Business Developer bij Firan, liet zien wat de (toekomstige) mogelijkheden en huidige uitdagingen zijn vanuit de praktijk om een energy hub te realiseren op bedrijventerreinen.

Partners in Energie, modernisatie en ambities

Partners in Energie, het centrale punt voor samenwerking in de energiesector, is continu in ontwikkeling en maakt de samenwerking tussen marktpartijen en netbeerherders makkelijk en effectief. Peter van Beelen, Product Manager Partners in Energie bij EDSN, presenteerde de laatste grote verbeteringen en deelde de ambities voor de komende tijd. Zo kreeg de zaal een impressie te zien van de vernieuwde ticketomgeving op mijn.partnersinenergie.nl. De bèta versie wordt al volop gebruikt en getest door een kleine groep enthousiaste marktpartijen. "De vernieuwde ticketomgeving is een enorme verbetering en het CES-gedeelte is écht veel chiller", zo vertelde Geordano Bourne, werkzaam bij VandeBron. Binnenkort wordt de site uitgerold en kan iedereen aan de slag in de vernieuwde omgeving.

Een hoopvol toekomstbeeld

Olof van der Gaag, voorzitter Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, sloot de dag af met zijn presentatie over flexibiliteit in een duurzaam energiesysteem. Een hoopvol scenario voor de toekomst waarin de inzet van batterijen en net balanceren een belangrijke rol spelen.

Inspiratie opdoen bij ElaadNL

ElaadNL is het kennis- en innovatiecentrum op het gebied van slim en duurzaam opladen van elektrische voertuigen. Tussen de laadpalen en auto’s waarmee de medewerkers van ElaadNL testen stonden de rijen stoelen voor de bezoekers opgesteld. Tijdens het programma gaan de werkzaamheden onverstoorbaar door. Na de lunch startte de rondleiding door het testlab. De aanwezigen kijken mee hoe de nieuwste technieken worden onderzocht en toegepast.

De Relatiedag Marktpartijen was een dag vol verbinden en netwerken. Samen zetten we ons in voor bestaande en toekomstige uitdagingen!

Deel artikel:

Relevante artikelen

Meer nieuws
Nieuwe netcapaciteitskaart, wachtrij-informatie en uitvoeringsdashboard: nu snel door met bouwen
Congestie

Nieuwe netcapaciteitskaart, wachtrij-informatie en uitvoeringsdashboard: nu snel door met bouwen

Nederland elektrificeert in recordtempo. Nog elke dag komen er nieuwe woningen met zonnepanelen bij, worden elektrische auto’s afgeleverd en stappen mensen over op warmtepompen. Daarom investeren netbeheerders meer dan ooit in het uitbreiden en verzwaren van de energienetten. Hans-Peter Oskam, directeur Beleid en Energietransitie Netbeheer Nederland: “Vandaag laten we in meer detail dan ooit zien hoe het in elke provincie en elke gemeente staat met het net. We laten zien hoe groot de wachtrij eventueel is en wat de netbeheerders doen en gedaan hebben om de uitdagingen van de energietransitie op te lossen.”

Lees meer
Uitkomsten marktonderzoek onder marktpartijen

Uitkomsten marktonderzoek onder marktpartijen

Elk jaar voeren de netbeheerders een marktonderzoek uit (voorheen benchmark) dat de tevredenheid van de marktpartijen over de relatie met en dienstverlening van netbeheerders meet.

Lees meer
Terugblik Themadag Disputen: Netbeheerders, leveranciers én EDSN doen het samen!

Terugblik Themadag Disputen: Netbeheerders, leveranciers én EDSN doen het samen!

Op donderdag 12 oktober heeft de themadag Disputen plaatsgevonden bij EDSN in Amersfoort. Het thema “Disputen” komt veel terug in het marktonderzoek marktpartijen als proces met veel verbeterpotentieel. Tijdens de themadag willen we een nieuwe koers uitzetten in het disputenproces, ingestoken vanuit meer samenwerking en het doorvoeren van verbeteringen.

Lees meer